{ "title": "Aspir Bitkisi Yetiştiriciliği", "image": "https://www.aspir.gen.tr/images/Aspir-Bitkisi-Yetistiriciligi-91557.jpg", "date": "19.01.2024 21:40:35", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Aspir Bitkisi Yetiştiriciliği, ilk gelişme devresi oldukça uzun süren aspir bitkisi bir anda atağa geçerek hızlı bir gelişme gösterir. Çok sayıda tabladan oluşan aspir her tablasında 200 civarında tohum barındırır. Çiçekler oluştuktan sonra 1-1.5 aylık bir sürede hasat edilir. Sıcak iklim koşullarına oldukça dayanıklı olan aspir bitkisi gıda ve kumaş boyası olarak kullanılan kazık köklü bir bitkidir. Tohumlarında %40 civarında yağ bulunan ve yemeklik yağ, biodizel yağ olarak kullanılabilen bitkinin küsesinden de hayvan yemi olarak fayda sağlanır. Aspir bitkisi yetiştiriciliği, kış soğuklarında korunduğu sürece her iklim tipinde yapılabilmektedir.

Aspir bitkisi yetiştiriciliği nasıl yapılır, nelere dikkat edilir?

Aspir bitkisi 4-4.5 ay civarında yetişir. Tınlı ve drenaj sıkıntısı olmayan Ph değeri nötr olan ve su tutma kapasitesi yüksek olan topraklarda daha kolay yetişebilmektedir. Aspir bitkisi yetiştiriciliği için özellikle çok yağmur alan tarlalarda yüzey drenajının iyi olması gerekir. Göllenme oluşmamalıdır. Biriken sular bitkinin kök bölgesinde hastalık oluşturabilir. Aspir bitkisi yetiştiriciliği için tuzlu topraklar tercih edilmemelidir.

Aspir bitkisi toprağa ekilmeden önce mutlaka toprak analizi yaptırılarak topraktaki eksik besin grupları belirlenmelidir. Toprak analizleri 15 metre derinlikten alınarak yapılırsa çok daha faydalı olacaktır. Eksik besinler gübreleme yöntemi ile tamamlanır. Toprak analizi yapılamazsa ekimden önce dekar başına 12 kilogram azot fosfor ile karıştırılarak toprak gübrelenir. Fosfor miktarı ise bu karışımda 3 kilo kadar olmalıdır. Potasyum gübrelemesi de ekimden önce yapılmış olmalıdır. Aspir bitkisi yetiştiriciliği kısa bir süreyi kapsaması sebebi ile tüm gübreleme çalışmaları ekimden önce tek seferde yapılır.

Bahar ayında ekimi yapılan aspir, çok soğuk ve don olmayan ılıman bölgelerde daha kolay yetişir. Aspir bitkisi fide döneminde dahi gayet dayanıklı bir bitki olma özelliğine sahiptir. Aspir bitkisi yetiştiriciliği yapmak isteyenler bitki ekimini mart 15-nisan 15 tarihleri arasında yapmış olmalıdır.

Aspir 15-20 cm sıra aralığında dikilirse aralığın dar olması sebebi ile yabancı otlarla daha kolay mücadele edilir. Dekar başına 2.5-3 kilogram civarında tohum serpilir. Sıra aralıkları geniş tutulduğunda da 1.5-2 kilogram tohum serpilmiş olmalıdır. Aspir bitkisi yetiştiriciliği için ise ekim derinliği 2.5-3.5 cam derinliğinde olmalıdır.

Aspir bitkisi toprağa atıldıktan sonra 1 hafta 10 gün içerisinde toprak yüzeyine çıkmaya başlar. Hava sıcaklığının 15 ve üzeri olduğu derecelerde bitkinin gelişimi daha hızlı olabilmektedir. Bitkinin toprak yüzeyine çıkmasından sonraki gelişim süreci oldukça yavaştır. Aspir bitkisi çekirdekleri oluştuktan sona hava sıcaklığı çok önemli olup 0 derecenin altındaki sıcaklıklar bitki gelişimini olumsuz etkiler.

Ekimden önce toprak zararlı otlar ile mücadele açısından mutlaka ilaçlanmış olmalıdır. Hava sıcaklığının çok yüksek olduğu iklimlerde sulamaya özellikle dikkat edilmelidir. Aspir bitkisi susuz kalma durumunda alt yapraklarda kahverengi yanma şeklinde kendini gösterir.

Aspir bitkisi yetiştiriciliği için hasat dönemi, bitki yapraklarının tamamen kurumuş olduğu, çanak yaprakların kahverengileştiği ve tanelerin beyaz olduğu dönem hasat zamanıdır.
" } ] }