{ "title": "Aspir Bitkisi", "image": "https://www.aspir.gen.tr/images/Aspir-Bitkisi-77979.jpg", "date": "21.01.2024 02:32:51", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Aspir Bitkisi, Halk arasında yalancı safran olarak bilinmektedir. Ortalama 80-100 cm arasında uzunluğa sahip olan bodur bir bitki türüdür. Farklı renklerde görülebilir. Başlıca bu renkler sarı, turuncu, kırmızı, krem veya beyazdır. Türkiye'de yetiştiği yer Güney Doğu Anadolu ve Akdeniz'dir. Dikenli ve dikensiz olmak üzere iki çeşit aspir bitkisi bulunur. Dikenli olan formların dikensiz olan formlara göre daha fazla oran da yağ içeriği bulunur. Genel olarak gıda ve kumaş sektöründe kullanılır. Kök sistemi olarak kazık köke sahiptir. Tek yıllık odunsu bitkilerdir. Tohumunda ortalama %30-50 arası yağ bulunur. Bu yağlar omega -6 ve omega-9'dur. Aspir bitkisinin küspesi ise hayvanlar da yem olarak kullanılır. Kurak iklimlere dayanaklı, genel olarak yaz aylarında yetişen bir bitkidir. Kuraklığa dayanıklı bir bitki olsa da sulama yapılmalıdır. Çünkü sulama sonucu verimin de artış olacaktır.

Aspir Bitkisi ve Çeşitleri; Dünya üzerinde bilinen 3 çeşidi bulunur. Bunlardan iki tanesi yenice ve dinçerdir. Bu bitkilerin çıkışı daha eski yıllara dayanmaktadır. Fakat üçüncü olan türü remzi beyin son birkaç yıldır varlığı ispatlanmıştır.

Yenice; Dikeni olmayan, kırmızı renkli çiçeğe sahip olan, ortalama 100-120 cm arasında uzunluğa sahip olan türdür. Diğer iki çeşide göre en geç hasat edilen türdür. Tanesindeki yağ oranı orta değerler de yer alır. Doymamış yağ yapısına sahiptir.

Dinçer; Dikensiz yapıya sahiptir. Renk olarak turuncu renktedir. Ortalama bitki uzunluğu 90 cm'dir. Hasat edilmesi diğer iki türün.

Arasında yer alır. Linoleik yağ yapısına sahiptir.

Remzi bey; Dikenli yapıya sahip bir bitkidir. Çiçek renkleri ise sarıdır. En kısa aspir bitkisi türüdür. Ortalama 60 cm'dir. Yağ oranı çok yüksektir. Günümüzde kullandığımız zeytinyağı bu yapıya örnektir.

Aspir Bitkisi ve Faydaları Nelerdir?
" } ] }