{ "title": "Aspir Çayı", "image": "https://www.aspir.gen.tr/images/Aspir-Cayi-32627.jpg", "date": "19.01.2024 03:45:35", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Aspir çayı, Tek yıllık bir bitki olan aspir papatyagiller familyasından gelen bir bitkidir. Dikenli yapraklara sahip olan bu bitkinin uzun, sivri ve sert çiçekleri sarı ya da kırmızı renkte bulunur. Aspir bitkisinin tohumları çıkarılarak çay olarak tüketilebileceği gibi aynı zamanda tohumlarından yemeklerde güvenle kullanılan aspir yağı elde edilmektedir. Susuz topraklarda yetişmeye elverişli olan ve yaklaşık 1 metre kadar boyu uzayabilen bu bitki en çok Hindistan, Kuzey Amerika, Fırat Nehri kıyıları ve İran'da yetişir. Türkiye'de ise Isparta Eskişehir de aspir bitkisine oldukça sık rastlanır. Aspir bitkisinin demlenen aspir çayı ise çay sağlığa olan faydaları açısından bitkisel tedavi olarak birçok konuda kullanılmaktadır.

Aspir çayı nasıl elde edilir, aspir bitkisi yaz mevsiminin ortalarına doğru toplanıp güneş görmeyen bir yerde kurutulduktan sonra cam kavanozların içerisinde muhafaza edilebilir. 1 bardak kaynamış suyun içerisine 1 çay kaşığı kurutulmuş aspir bitkisi ilave edilip demlendikten sonra günde 1 bardak aspir çayı tüketilebilir.

Aspir çayı faydaları nelerdir?
Aspir çiçeği yağı zararları, her bitkisel çay gibi aspir çayının da aşırı miktarda tüketilmesi zararlıdır. Dozunda kullanıldığı takdirde hiçbir yan etkisi olmayan bu çay hassas yapılı kimselerde alerjiye neden olabileceği için her ihtimale karşı dikkatli kullanılmasında fayda vardır.
" } ] }