{ "title": "Aspir Çeşitleri", "image": "https://www.aspir.gen.tr/images/Aspir-Cesitleri-99445.png", "date": "21.01.2024 13:00:49", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Aspir Çeşitleri; Aspir yazlık olarak yetiştirilen bir bitki türüdür. Aspir bitkisinin tohumlarından yağı elde edilir. Elde edilen aspir yağı zeytinyağı kalitesindedir. Ekimin yaygınlaştırılması gerekir. Maddi olarak geliri yüksek bir bitki türü olarak bilinir. Fakat ekimin yaygınlaşmamasının tek nedeni var veriminin düşük olmasıdır. Kurak alanlara ekimi yapıldığı zaman ani bir şekilde bastıran sıcaklar ve yağışın olmaması verimin düşük olmasının en büyük etkenidir. Bu bitki boy uzunluğu ortalama 100-150 cm arasındadır. Bodur bitki türüdür. Kazık kök sistemine sahip bir bitkidir. Piyasada hem dikenli hem de dikensiz formları bulunur. Dikenli olan türlerin dikensiz olan türlere göre daha fazla oranda yağ içerdiği bilinir. Bu bitkinin farklı renkleri ve farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bu çeşitler gıda ve kumaş sektöründe kullanılmaktadır.

Aspir Çeşitleri Nelerdir?

Ayaz: Kışlık yetişen, ilk gelişme döneminde yatık bir şekilde yetişen aspir çeşididir. Çiçek rengi kırmızıdır. Diken bakımından az dikene sahiptir. Yağ oranı ortalama olarak %20-25 arasındadır. Soğuğa karşı oldukça dayanıklı bir türdür.

Yenice: Yazlık mevsimde yetişen bir türdür. Kırmızı çiçek rengine sahiptir. Dikensiz aspir çeşididir. Ortalama boy uzunluğu 100-120 cm olan bir türdür. En geç hasat edilen aspir çeşididir. Tane ağırlığı ortalama 35-40 gramdır. Tanesindeki yağ oranı orta değerler de %20-22 arasındadır. Soğuğa dayanıklı değildir.

Dinçer: Dikensiz bir türdür. Çiçek rengi mat kırmızıdır. Ortalama boy uzunluğu 90-100 cm arasındadır. Tane ağırlık olarak 45-50 gramdır. Tanedeki yağ oranı ise ortalama %25-30 arasındadır.

Remzi bey: Dikenli olan türdür. Çiçek rengi ise sarıdır. Boy uzunluğu ortalama 60-80 cm arasındadır. Tane ağırlığı 45-50 gramdır. Yağ oranı ise tane de %35-40 arasındadır.
" } ] }