{ "title": "Aspir Çiçeği", "image": "https://www.aspir.gen.tr/images/Aspir-Cicegi-28765.jpg", "date": "21.01.2024 19:29:16", "author": "Çiğdem Yaluk", "article": [ { "article": "Aspir çiçeği, Papatyagiller ailesinden olan bir bitkidir. Ana vatanı Arap yarımadası olup başka ülkelerde de yetiştirilmektedir. Anadolu'da yabani olarak yetişen aspir çiçeği ekimi de yapılmaktadır. Boyları 50 ile 100 cm olan bu bitkinin, sarı, krem, turuncu, beyaz ve kırmızı renkleri bulunmaktadır. Aspir çiçeği, safrana benzerliği ile bilinen ve adına yalancı safran denilen bir bitki türüdür. Aspir çiçeği kuraklığa dayanıklı olduğundan yaz mevsiminde ortalama 110 140 gün arasında yetişen bir yıllık bitkilerdir. Tohumlarında bulunan yağ nedeni ile yemeklik yağ olarak da kullanılır. Ayrıca yağı biyodizel olarak kullanılır ve sabun, boya, vernik ve cila yapımında da kullanılır.

Aspir çiçeği, Türkiye'nin belli şehirlerinde üretilmektedir, Adana, Çankırı, Denizli, Sivas, Tekirdağ gibi kurak yamaçlar ve nadasa bırakılmış tarlalarda görünür. Trakya bölgesinde özellikle yetiştirilen bu bitki yağ üretimine ciddi destek vermektedir. Aspir çiçeği, bitkisinin içinde bulunan maddeler mineral, protein, aminoasit, yağ çeşitleri enzim içerir. Ayrıca çok renkli olduğundan gıda ve kumaş boyaları yapımında kullanılmaktadır.

Aspir çiçeği, faydaları nelerdir?
Aspir çiçeği halk arasında zaffer, yalancı safran, Amerikan safranı ve boyacı safranı olarak da bilinir. Ayrıca bazı zamanlarda safran yerine de kullanılabilir. Bunun nedeni ise safranın çok pahalı olmasından kaynaklanıyor. Aspir çiçeğinin, yapısında bulunan doğal olan bol miktarda lif, omega asitleri ve E vitamini bulunmaktadır. Güçlü bir antioksidan özelliği olduğundan vücutta ödem attıran etkisi vardır. Ayrıca aspir çiçeği bitki çayı olarak içildiği için, yaz ortalarında toplanır ve gölgede kurutulması gerekir.
" } ] }