{ "title": "Aspir Ekimi", "image": "https://www.aspir.gen.tr/images/Aspir-Ekimi-55966.jpg", "date": "21.01.2024 19:19:28", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Aspir ekimi, Aspir bitkisi kurak mevsime dayanaklı olan, tek yıllık, geniş yapraklı, kırmızı, sarı, turuncu, beyaz ve krem renkli çiçeklere sahiptir. Bu bitkiler dikenli ve dikensiz olmak üzere iki şekilde yetiştirilir. Aspir bitkisinde ortalama yağ oranı %30-45 arasında bir değere sahiptir. Aspir yağlarınin kullanım alanı genel olarak gıda ve kumaş boyasında kullanılır. Dikenli olan aspir, dikensiz olan asipir'e göre yağ oranı daha fazladir. Bu bitkinin boyları ortalama 80-100 cm arası değişkenlik gösterir. Bitkinin kökleri 2.5-3.0 metre derinliğe kadar iner. Kazık bir kök sistemine sahiptir. Hayvan küspesi yemi olarak da kullanılabilir.

Aspir ekimi ve tarımı: Aspir tarımının avantajları ise buğday ve arpa ekiminde kullanılan tarım aletleri ile yapılması ve depolanmasına kadar aynı işlemler yapılır. Ekimi yapılırken toprak seçimini fazla yapmayan fakat derin, verimli tınlı, sulama problemi olmayan, su tutma kapasitesi yüksek, pH değeri nötr veya nötr'e yakın (PH 5-7) olan topraklar da daha fazla elverişlidir. Aspir ekiminde toprak nadasa bırakılmalıdır. Eğer ki tarla, bir önceki bitkiden aspir ekimine kadar tarla boş kalacaksa, sonbaharda ya da ilkbaharda toprak pulluk ile sürülmelidir. Ekimden önce ise toprağı kazayağı ile sürmeli ekime hazırlanmalıdır. Bunun sebebi ise bahar aylarında tarlada ortaya çıkacak yabancı otları önlemek ve aspir bitkisinin yetişmesi için daha rahat bir ortam sağlamaktır.

Aspir tarımı ekim zamanı: Aspir yaz dönemine ait bir bitki olduğu için bahar aylarında ekilmelidir. Ekim zamanı nisan ayı içerisinde olmalıdır. Geç ekilen aspir bitkisinin dallanma azalmakta ve yağ oranı düşmektedir. Ekim mibzerlerle dekara 5 kg tohum düşmesi yeterli olacaktır ve tohumların toprağa derinliği 3-4 cm'ye kadar olmalıdır. Yağışı olmayan bir yerde ve toprak nemli değil ise sulanması verimi artıracaktır. Gübreleme için mutlaka toprak tahlili yapılmalıdır.

Aspir bitkisi hasat zamanı: Hasat zamanı toprağa ekiminden sonra yaklaşık 110-140 gün arasında yapılır. Yaprakların tamamen kuruduğu, tablaların kolaylıkla harmanlanması ve tanelerinin tamamen beyazlamış olması hasat dönemi zamanıdır zamanı geldiğini gösterir. Hububat hasadı yapılan biçerdöverlerle yapılır. Fakat biçerdöver ayarları iyi yapılmalıdır.
" } ] }