{ "title": "Aspir Küspesi", "image": "https://www.aspir.gen.tr/images/Aspir-Kuspesi-76849.jpg", "date": "20.01.2024 04:52:33", "author": "Vildan Güneş", "article": [ { "article": "Aspir Küspesi: Aspir bitkisi, asırlardır bilinen ve birçok alanda kullanılan bir bitkidir. Ülkemizde daha çok Eskişehir, Burdur ve Isparta gibi belli şehirlerde üretilmektedir. Beyaz, sarı, kırmızı, turuncu ve krem rengi çiçek açan bir bitkidir. Diğer bir ismi ise halk arasında yalancı safran olarak da bilinir. Güneşe ve susuz kalmaya dayanaklıdır. Aspir, kumaş, gıda boyası olarak ve yağı ise yemeklerde, salata ve kızartmalarda kullanılmaktadır. Yağı daha çok, boya, sabun, vernik, cila olarak boya sanayinde kullanılır. Aspir bitkisi de diğer bitkiler gibi bakım ve özen ister. Aspir yağı kızartmalarda kullanılır, atıklarından biyodizel yakıt üretimi yapılır.

Aspir küspesi, genellikle hayvanlara yem olarak verilir. Aspir bitkisinin, ot kısımları ve meyve küspesinde protein bulunduğundan, yem olarak çok önemlidir. Aspir bitkisinin tohumlarında yüksek oranda yağ bulunmaktadır. Küspe hayvan yemi üreticileri için son dere önemli bir kaynaktır. Aspir küspesi, hayvancılık için en besleyici hayvan yemidir. Hayvan yetiştiricileri küspeyi aldıktan sonra, diğer gübrelerle karıştırarak hem gübre oranını artırmış olurlar hem de gübrenin enerji değerini artırmış olurlar. Çünkü içinde faydalı yağlar bulunduğundan, süt veren hayvanların süt oranlarında artış saptanmıştır.
" } ] }