{ "title": "Aspir Safran", "image": "https://www.aspir.gen.tr/images/Aspir-Safran-27414.jpg", "date": "20.01.2024 07:48:20", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Aspir Safran: Papatyagiller familyasından bir bitki türü olan Aspir 50–100 santim boylarında, yaz mevsiminin sonuna doğru beyaz, sarı, krem, kırmızı ya da turuncu renklerde çiçekler açar. Aspir bitkisi bu isminin yanında değişik yörelerde kır safranı, yalancı safran, boyacı aspiri, papağan yemi, haspir gibi isimlerle de bilinir. Bilimsel adı Carthamus tinctorius'dur. İngilizce adı ise safflower'dir. Aspir bitkisinin Anavatanı Arabistan Yarımadası olup, ülkemizde de bazı türleri Eskişehir, Burdur, Konya ve Isparta da yetişmektedir. Trakya bölgesinde ise ayçiçeğine alternatif olarak yeni yeni yetiştirilmeye başlanmıştır.

Aspir Bitkisinin Kullanım Amaçları

Aspir ya da diğer adıyla aspir safran'ın tür olarak Dinçer, Yenice, Remzibey ve Balcı çeşitleri bulunmaktadır. Çok yağlı bir bitki olan aspir, son zamanlarda bioyakıt üretimi için kullanılıyor. Dikenli bitki türlerinin dikensi olan türlerine göre yüzde 10-15 daha çok yağ içeriği vardır. Aspirin içerdiği yağ asidi türleri ise oleik ve linoleik asittir.

Bu aspir ya da aspir safran bitkisinin çiçekleri boya endüstrisinde gıda ve kumaş boyası yapımı için kullanılırken,aspirin tohumları yağ endüstrisinde kullanılır. Aspir yağı, yemeklik yağ olarak, bununla beraber sabun, cila, boya ve vernik yapımı içinde kullanılmaktadır. Ayrıca, biyoyakıt üretiminde bu aspir bitkisinden yararlanılır. Aspirin hemen her öğesinden yaralanılır. Öyle ki, küspesi dahi hayvan yemi şeklinde değerlendirilir. Bundan ayrı olarak; bu bitki kuşyemi olarak da kullanılmakta olup, papağan ve güvercinler için bilhassa tercih edilmektedir.
" } ] }