{ "title": "Aspir Üretimi", "image": "https://www.aspir.gen.tr/images/Aspir-Uretimi-74942.jpg", "date": "20.01.2024 10:23:00", "author": "Kübra Gültekin", "article": [ { "article": "
Aspir üretimi; Tek yıllık üretimi olan kırmızı, turuncu, sarı, beyaz, krem renklerine sahip olan geniş yapraklı, dikenli ve dikensiz, yalancı safran, Amerikan safranı ve boyacı safranı gibi isimlerle anılan aspir; kurağa dayanıklı ve ortalama yağ oranı %35-40 olarak değişen bir bitkidir.

Aspir üretimi ilk olarak Asya kıtasının güneyinde, Ortadoğu bölgesinde ve Akdeniz ülkelerinde ekildiği bilinir ve tüm dünyaya buralardan yayıldığı söylenmektedir. Milattan önce ekildiği duyumları olan hatta 3500 yıl önce Mısırda ekilmesi nedeniyle aspir üretimi ilk burada başlamıştır. Mısırın yanı sıra Japonya, Çin, Hindistan ve İran gibi ülkelerde de tarımı yapılmaktadır. Aspir üretimi bu ülkelerde genel olarak tıbbi amaçlarla ve çiçeğindeki boya verici özelliğinden dolayı gıda boyası ve tekstil alanında kumaş boyası olarak kullanmak için yapılmaktadır.

Aspir yetiştiriciliği nasıl yapılır?

Aspir üretimi en önemli avantajı buğday ve arpa gibi bitkilerin ekiminde kullanılan tüm ekipmanların kullanılabiliyor olmasıdır. Toprak bakımından seçici olmasa da derin verimli ve su tutma kapasitesi oldukça yüksek pH değeri nötr ve nötre yakın olan bütün topraklar aspir üretimi için verimli topraklardır. Hatta kıraç alanlarda bile verim alınabilmektedir. Aspir üretimi yapılan tarla sonbahar ve en geç ilkbaharda sürülmelidir.

Ekim ayında ise tarla hazır hale getirilmeli. Bahar aylarında tarla temizlenmiş ve otlardan temizlenmiş olmalı. Ayrıca tuzlu topraklar aspir üretimi için verimli topraklar değildir. Aspir üretimi bahar aylarında yapılmalıdır. Kışları çok fazla soğuk olmayan ılıman ortamlarda da üretimi yapılabilir. Kış aylarına kalan üretimde verim ve tanedeki yağ oranı düşmektedir.
" } ] }